Hometalossa asuminen

Homevaurioisen asunnon sisäilmalle altistuminen voi aiheuttaa asukkaille sekä muille tilojen käyttäjille erilaisia, yksilöllisiä oireita, kuten hengitystie- ja iho-oireita tai päänsärkyä. Ihmisten kokemukset hometalossa vaihtelevat suuresti. Vaikka niin sanotussa ”hometalossa” asuminen ei aiheuttaisi yksilölle varsinaisia fyysisiä ongelmia, liittyy tilanteeseen usein paljon stressiä ja turhautumista. Huolta saattaa aiheutua perheenjäsenten terveydestä sekä perheen taloudellisista asioista – muodostavathan omistusasunnot suurimman osuuden yksittäisten suomalaisten varallisuudesta.

Homeen esiintyminen rakennuksissa on yksi yleisimmistä sisäilmaongelmista Suomessa. Sisäilmaongelmia voi syntyä monista syistä, kuten riittämättömästä ilmanvaihdosta, rakenteellisista vioista tai vesivahingoista. Usein home- tai sädesienivaurioiden havaitseminen uudessa kodissa voi olla jopa lamaannuttava kokemus.

Asian kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin, sillä mitä aikaisemmin asiassa ryhtyy toimiin, sitä todennäköisemmin asiassa on myös saavutettavissa tyydyttävä lopputulos. Sekä asuntokauppalain että omakotitalokauppoja säätelevän maakaaren mukaan ostaja ei saa vedota virheeseen, ellei hän ilmoita virheestä ja siihen perustuvista vaatimuksistaan myyjälle kohtuullisessa ajassa siitä, kun hän havaitsi virheen tai hänen olisi pitänyt se havaita.

Usein orastavien asunto- ja talokauppariitojen yhteydessä ostajat pohtivat reklamaation tekemistä ja sitä, voiko reklamaatiota ylipäätään laatia itse? Tärkeintä reklamoinnissa on sen oikea-aikaisuus sekä virheväitteiden ja vaatimusten esittäminen. Jottei asia ehtisi sekoittua monimutkaisemmaksi, on tärkeää olla mahdollisimman pian mahdollisten home- ja muiden vauriohavaintojen tekemisen jälkeen yhteydessä asunto- ja kiinteistökauppariitoihin erikoistuneeseen asianajotoimistoon. Näin asiassa voidaan varmistua siitä, ettei esimerkiksi reklamoinnin kanssa tule tehtyä sellaisia virheitä, joiden vuoksi huonoimmassa tapauksessa ostajat voisivat jopa menettää oikeutensa vedota asunnon vaurioihin, vikoihin ja puutteisiin edellä asuntokauppalaissa ja maakaaressa tarkoitetulla tavalla.

Usein ostajan ripeä yhteydenotto asianajajaan helpottaa myös asian sovinnollista ratkaisemista. Tällöin asiassa tulee toimittua asianajotaktisesti oikein alusta saakka.

Kiinteistökaupan purkaminen sovinnollisesti

Yleensä asunto- ja omakotitalokauppojen purku edellyttää, että kaupan kohteessa on laajoja vaurioita, vikoja ja tai muita puutteita, joiden vuoksi kaupan kohde poikkeaa olennaisesti siitä, mitä ostaja on voinut edellyttää ennen kauppaa. Tällöin kaupat voivat tulla puretuksi oikeudenkäynnin tai kaupan osapuolten yhteisen sovinnon perusteella.

Sovinnollinen kaupan purku tarkoittaa, että myyjä ja ostaja pääsevät yhteisymmärrykseen kaupan purkamisesta ja mahdollisista korvauksista ilman oikeudenkäyntiä. Yleensä kaupan sovinnollinen purkaminen on olennaisen virheen tilanteessa molempien osapuolten etu. Myyjä välttyy usein ylimääräisiltä kustannuksilta, jos kauppa puretaan ennen asian menemistä oikeuteen.

Sovinnollinen kaupan purkaminen säästää aikaa, rahaa ja vähentää osapuolten välistä entistä suuremman konfliktin riskiä. Sovinnollisessa purussa keskeistä on ymmärtää mitä on tekemässä ja käyttää tähän ammattilaista.

Kokemuksia sovinnollisesta kaupanpurusta

Ihmisillä, jotka ovat kokeneet sovinnollisen kaupanpurun on monenlaisia kokemuksia. Usein yhdistävä tekijä on kuitenkin se, että osapuolet ovat tyytyväisiä nopeaan ja tehokkaaseen ratkaisuun. Sovinnollisesti kaupan purusta sopimalla molemmat osapuolet voivat pyrkiä parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen ikävässä tilanteessa. Myyjällä on voinut olla täysin erilainen käsitys korjauskustannuksista kuin ostajalla, jolloin myyjällekin voi olla järkevää purkaa kaupat. Myyjä voi korjata kohteen kenties edullisemmin kuin ostaja olisi sen korjannut ja myydä uudelleen, jolloin parhaimmillaan kohteen arvo jopa nousee remontin myötä.

Lopputulema

Asunnon tai kiinteistön hankkiminen ilman tietoa kohdetta rasittavista homeongelmista, voi olla merkittävä taloudellinen ja henkinen taakka. Sovinnollinen kaupan purku tarjoaa mahdollisuuden ratkaista tilanne tavalla, joka on oikeudenmukainen ja järkevä molemmille osapuolille. Joskus asioiden sopiminen voi olla erittäin hankalaa, vaikka sekä ostajalla että myyjällä olisi yhteinen näkemys siitä, että kaupat tulisi purkaa. Tällainen tilanne voi olla kysymyksessä esimerkiksi silloin, jos myyjä ei yksinkertaisesti enää pysty palauttamaan ostajalle tämän maksamaa kauppahintaa tai mahdollisuutta kaupan purkuun ei ole ilman ulkopuolista rahoitusta. Jotta mahdollisista ongelmista on mahdollisuus selvitä, on tärkeää olla yhteydessä asianajajaan, vaikka osapuolilla olisikin yhtenevät näkemykset asian lopputuloksesta. Kaupan purusta sovittaessa tulee aina huomioida myös verotukselliset näkökohdat.